Живот с диагноза шизофрения (част 1)

Живот с шизофрения

Повечето хора, болни от шизофрения се възстановяват, но при много от тях се наблюдава периодично връщане на симптомите – състояние, наречено рецидив.

Рехабилитацията и лечението могат да Ви помогнат да управлявате състоянието си и въздействието, което шизофренията оказва върху живота Ви.

Грижата за собственото Ви физическо и психическо здраве също може да улесни лечението на шизофренията и да помогне за намаляване на тревожността, депресията и умората. По този начин можете да подобрите качеството си на живот и да бъдете по-активни и независими.

Грижата за себе си включва:

  • поддържане на добро физическо и психическо здраве;
  • предотвратяване на болести или злополуки;
  • ефективно справяне с леки заболявания и дългосрочни състояния.

В защитено жилище “Свети Рафаил”, като част от индивидуалния Ви терапевтичен план, са включени не само грижи от страна на нашия медицински екип, но и редовни групови и индивидуални терапевтични сесии с психиатър и психолог.
Препоръчително е да поддържате близки отношения с екипа, който се грижи за Вас, основани на доверие и откритост. С тях можете да обсъдите детайлно симптомите и притесненията си и да получите насоки за справяне със състоянието си. Колкото повече знаят специалистите ни за Вашето състояние, толкова по-адекватна помощ могат да Ви окажат.

Разпознаване на признаците на остър шизофренен епизод

Първата стъпка към самостоятелния начин на живот и възможността грижите за себе си е да можете да разпознавате признаците на шизофренията и да потърсите специализирана помощ, когато ги забележите. След поставянето на диагнозата шизофрения, още в процеса на лечението, трябва да започнете да се учите как сами да управлявате болестта си. Важно е да се научите да разпознавате първоначалните симптоми на приближаваща криза, както и да имате план за самопомощ, в случай на шизофренна криза.

Основните признаци на шизофренен епизод включват:

  • загуба на апетит,
  • наличие на силно безпокойство или стрес,
  • нарушения в съня.

Допълнителни симптоми на шизофренна криза, които понякога могат да са слабо проявени или по-леки, могат да бъдат:

  • безпричинно чувство на подозрение или страх;
  • притеснения за мотивите на хората да вършат определени неща;
  • чуване на тихи гласове от време на време;
  • трудна концентрация.

В случай, че имате притеснения, че проявявате симптоми на шизофрения, но не сте сигурни в това, или просто искате да чуете странично мнение, преди да потърсите помощ, можете да помолите някой, на когото имате доверие, да следи поведението Ви и да Ви каже, ако забележи, че то се променя. Това важи както преди, така и след поставянето на диагноза шизофрения. По този начин ще бъдете по-сигурни, че състоянието Ви е под контрол.

Как да се справим с шизофренните епизоди?

Разпознаването на първоначалните симптоми на шизофрения или остър шизофренен епизод може да Ви бъде от полза, защото можете своевременно да потърсите помощ. След поставянето на диагноза и започването на ефективно лечение, шизофренните епизоди могат да бъдат предотвратени, а шизофренията като състояние – овладяна, с помощта на антипсихотични лекарства и последваща рехабилитация.

Психиатърът Ви ще Ви назначи лечение, понякога включващ временен престой в лечебно заведение.

Продължаваща рехабилитация на шизофрения в защитено жилище

След овладяване на острите епизоди на шизофрения, можете да продължите своята рехабилитация сред уединението на природата в защитено жилище “Свети Рафаил”. За настанените в центъра са осигурени денонощни грижи от медицински екип, както и следване на индивидуален план за рехабилитация, така че да Ви помогнем да се върнете към пълноценен начин на живот.

Посещение на дневен център за рехабилитация на жизофрения

Можете да изберете и да посещавате само дневния център към “Свети Рафаил”, без да се настанявате в защитеното жилище. В дневния стационар се организират различни терапевтични групи и индивидуални сесии с психолози, базирани на спецификата на Вашето заболяване. По време на престоя Ви в дневния център ще Ви бъде осигурена храна, както и екип специалисти, който ще оказва подкрепа и помощ. Освен това можете да комуникирате с останалите настанени в защитеното жилище или посещаващи дневния център – просто да общувате с тях или да обмените опит за справяне с кризите на шизофрения.

Ние не правим разлика дали сте настанени в защитеното жилище, или сте посетител на дневния център – за всеки психично болен се изготвя индивидуален терапевтичен план и всички заедно посещават групите, които са подходящи за техния тип психично заболяване. Нашата цел е да Ви помогнем да можете да разпознавате възможните признаци на рецидив и стъпките, които да предприемете за овладяване на епизодите на шизофрения, включително и обаждане на номер за спешни случаи. Всичко това Ви помогне да изградите нова увереност, че можете да живеете самостоятелно, въпреки шизофренията, и да се върнете към пълноценен начин на живот, отново да сте част от обществото.

Приемане на лекарства за шизофрения

След като Ви бъдат предписани медикаменти за шизофрения, е важно да продължавате да ги приемате, дори да се почувствате по-добре. Спазването на плана за пиене на лекарства може да помогне за предотвратяване на рецидиви на шизофренията.

Би било полезно да прочетете листовката с информация, която е част от опаковката на медикамента, за да сте наясно с възможни взаимодействия с други лекарства или хранителни добавки. В случай, че имате въпроси или притеснения, свързани с медикаментите, които са Ви изписани, поговорете с личния си лекар или с психиатъра, който следи заболяването.

Ако планирате или приемате медикаменти, продавани без рецепта, трябва да уведомите за това лекуващия си лекар. Това важи за болкоуспокояващи, хранителни добавки, лекарства против настинка и грип и други. В някои случаи те могат да повлияят на начина на действие на медикамента за шизофрения, който приемате.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Параноя и параноични мисли

Параноя

На всеки се случва да има параноични мисли понякога, но е добре да знаете кога става дума за клинична параноя и какво можете да направите

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Преодоляването на проявите на стигма към психичните заболявания е времеемък процес. Даваме ви няколко насоки как бихте могли да се справяте с тях.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции