Живот с диагноза шизофрения (част 2)

Живот с диагноза "шизофрения" (част 2)
Вижте първата част на статията "Живот с диагноза шизофрения (част 1)", тук »

Здравословен живот и шизофрения

След поставянето на диагноза “шизофрения”, повечето психично болни се фокусират върху наблюдение на психичното си състояние и мислят предимно за него. Това, разбира се, е важно, но трябва да отделяте внимание и на физическото си здраве.
Ето няколко насоки, които ще Ви помогнат да поддържате здравословен начин на живот.

Балансирана диета и активен начин на живот

Здравословният начин на живот, включително балансирана диета с много плодове и зеленчуци и редовни физически упражнения, не само ще подобри психологическия Ви баланс, но може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания или диабет. Активният начин на живот намалява стреса и подобрява качеството на съня, а при болни от шизофрения се препоръчва именно избягването на твърде много дистрес, както и изграждане на редовен режим на сън.

Редовни профилактични прегледи при личния лекар

Създайте си навик да правите профилактичен преглед при личния си лекар поне веднъж годишно. Той ще следи общото Ви здравословно състояние, като е добре да поставя акцент на рисковете от възникване на сърдечно-съдови заболявания или диабет. Тези прегледи обикновено включват записване на теглото Ви, проверка на кръвното налягане и провеждане на подходящи кръвни изследвания. При необходимост, Вашият личен лекар може да назначи и допълнителни изследвания.

Спиране на тютюнопушенето

Честотата на тютюнопушене при хора с шизофрения е 3 пъти по-висока, отколкото при останалите хора. Но, независимо дали страдате от шизофрения, или не, спирането на тютюнопушенето има явни ползи за физическото Ви здраве и състояние. Пушачите са изложени на по-висок риск от развитие на рак, сърдечни заболявания и инсулт, а като допълнение, различни изследвания в областта доказват, че спирането на цигарите подобрява психичното здраве на хората с шизофрения.

Ако приемате антипсихотични лекарства за шизофрения и искате да спрете да пушите, е много важно да говорите предварително с личния си лекар или психиатър. Може да се наложи да се следи дозировката на лекарствата, отпускани с рецепта, и постепенно да намалявате количеството, което приемате, което е още една добра новина – със спирането на цигарите, има възможност да започнете да приемате и по-малко лекарства за шизофрения.

Избягване на прием на наркотици и алкохол

В някои случаи алкохолът и наркотиците могат да Ви предложат измамното чувство за краткосрочно облекчение на симптомите на шизофрения, но в дългосрочен план, те могат да влошат драстично психологическото Ви състояние.

Алкохолът може да причини депресия и психоза, докато наркотиците могат да Ви накарат да се чувствате по-зле психически, да доведат до нови пристъпи на шизофрения и дори да добавят нови симптоми. Като допълнение, комбинацията на наркотици и/или алкохол с антипсихотични лекарства може да доведе до неприятни последици в психологически и физически план.

Ако в момента употребявате наркотици или алкохол и Ви е трудно да спрете, обърнете се към Вашия психиатър или личен лекар за помощ.

Работа при шизофрения

Болните от шизофрения са в състояние да извършват трудова дейност, когато състоянието им е овладяно и следват предписанията на лекуващия си лекар.

Важното в случая е да избягвате подлагането на силен стрес, включително и такъв, свързан с изпълнение на работните Ви задължения.
Ако изпитвате затруднения, можете да помолите за по-кратък работен ден или по-гъвкави условия на труд. Според Закона за защита от дискриминация, работодателите трябва да направят разумни корекции в работния процес за хората с увреждания, включително хората с диагноза шизофрения или други психични заболявания.

“Чл. 16. Работодателят е длъжен да пригоди работното място към нуждите на лице с увреждания при неговото наемане или когато увреждането на лицето настъпи след наемането му на работа, освен когато разходите за това са необосновано големи и биха затруднили сериозно работодателя.”

Закон за защира от дискриминация

В случай, че не можете да работите, в резултат на психичното си заболяване, имате право на финансова подкрепа от държавата, под формата на обезщетение за неработоспособност.

Общуване и обмяна на опит

Излизането навън и комуникацията с други хора е изключителна важно за хората с шизофрения. Дори да не работите, извършването на ежедневни дейности като разходка, комуникация, пазаруване, структурират времето Ви и Ви дават допълнителна увереност, че контролирате живота си.

Много хора с шизофрения се чувстват по-добре и смятат, че за тях е полезно да се срещат с други хора със същия или подобен опит. В рамките на това общуване те си оказват взаимна подкрепа и споделят идеи. Освен социалните и личните ползи, които може да Ви донесе, комуникацията с други, страдащи от шизофрения е изключително важна и от гледна точка на това, че Ви напомня, че не сте сами.

Като допълнение, можете да се обърнете към неправителствена организация и група за подкрепа. Те дават възможност на хора с шизофрения и техните близки и семейства да споделят опит и стратегии за справяне със състоянието, да получат специализирана помощ и да се подкрепят взаимно.

Рехабилитация на шизофрения

След първоначалното лечение и овладяването на острите шизофренни епизоди, можете да продължите да работите върху контролирането на психическото си заболяване чрез различни форми на терапия и рехабилитация. Това е и допълнителен начин да добавите нови дейности в ежедневието си, както и да общувате с други хора, които се изправят пред същите предизвикателства като Вас.

По-долу описваме няколко възможности за рехабилитация на шизофрения.

Дневен център за рехабилитация на шизофрения

Много болни от шизофрения редовно посещават дневен център или център за психично здраве. На тези места се предлагат набор от дейности, които позволяват на болните от шизофрения да се активизират отново, както и да прекарат известно време в компанията на други хора.
Дневният център за рехабилитация на шизофрения към фондация “Свети Рафаил” предлага участие в индивидуални и групови терапевтични сесии, включително и арттерапия, съгласно предварително изготвен терапевтичен план, съобразен с Вашите нужди. Като допълнение, в дневния център към “Свети Рафаил” можете да се занимавате с разнообразни дейности, които Ви харесват – да практикувате любимо хоби, да се разхождате из градината, да релаксирате сред природата, както и да общувате с останалите посетители на дневния център и настанените в защитеното жилище. По време на целия Ви престой в дневния център, екип от експерти Ви осигурява помощ, подкрепа и грижа, предлагайки Ви уют, комфорт и спокойствие.

Защитено жилище за настаняване на болни от шизофрения

Защитеното жилище се отличава това, че Ви дава възможност за получаване на денонощни грижи и помощ при справяне с ежедневните проблеми от екип специалисти, които са обучени да помагат и оказват подкрепа на хора с различни психични заболявания.
Защитено жилище “Свети Рафаил” предлага възможност за настаняване на до 25 човека с различни психични заболявания, като имате възможност да изберете индивидуална или двойна стая, в която да се настаните. В допълнение към помощта и подкрепата, оказвани от нашия екип, за всички настанени в жилището, се изготвя индивидуален терапевтичен план, въз основа на който се провежда рехабилитация на шизофрения, както и терапевтични сесии за ресоциализация

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Продром (предварителни симптоми) на шизофрения

Продром на шизофрения

Някои от първите признаци на шизофрения се появяват в продромната фаза, когато хората и техните близки забелязват промени в своите емоции и поведение.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции