[интервю] „Не достигат защитени жилища за лица с психични разстройства“

В интервю за програма "Хоризонт по обед" на Българското национално радио, директорът на дома за лица с психични разстройства "Свети Рафаил", като направи кратко обобщение на дейността и целите на институцията и предизвикателствата, пред които е изправя. 

„Свети Рафаил“ е защитено жилище за лица с психични разстройства. То отвори врати в Панчарево, близо София. Центърът за психично болни пълнолетни е изграден сред природата, по модел на подобни институции в Италия и Швейцария.

Защитено жилище за възрастни с психични разстройства не приема хора в остри състояния, а само такива, с овладяна медикаментозна терапия. Дом за душевно болни „Св. Рафаил“ осигурява денонощно наблюдение и рехабилитация за 25 души, както и работа с психолози и ерготерапевти. Целта е да се постигне реинтеграция на пълнолетни с психични разстройства.

Престоят в „Св. Рафаил“ е платен. Дневен център за социална рехабилитация и интеграция към защитеното жилище обаче ще осигурява безплатни занимания, поясни Мина Енева.

Изолацията за всички е труден период, но още по-трудна е тя за хората с психични страдания и за децата с аутизъм, подчерта Енева в предаването „Хоризонт до обед“.

Мина Енева смята, че за лицата с психични разстройства у нас трябва да се прави още много. „Те са като че ли най-онеправдани и сякаш обществото най-много им дължи. Това са едни прекрасни хора. Те са изключително невинни. Те просто „светят“, отбелязва тя.

Защитените жилища за хората с психични страдания са много по-малко от нуждите и спрямо всички останали защитени жилища, допълни Мина Енева.  

Цялото интервю може да чуете ТУК.

[интервю] „Не достигат защитени жилища за лица с психични разстройства“
Към началото