[интервю] „Не достигат защитени жилища за лица с психични разстройства“

В интервю за програма "Хоризонт по обед" на Българското национално радио, директорът на дома за лица с психични разстройства "Свети Рафаил", като направи кратко обобщение на дейността и целите на институцията и предизвикателствата, пред които е изправя. 

„Свети Рафаил“ е защитено жилище за лица с психични разстройства. То отвори врати в Панчарево, близо София. Центърът за психично болни пълнолетни е изграден сред природата, по модел на подобни институции в Италия и Швейцария.

Защитено жилище за възрастни с психични разстройства не приема хора в остри състояния, а само такива, с овладяна медикаментозна терапия. Дом за душевно болни „Св. Рафаил“ осигурява денонощно наблюдение и рехабилитация за 25 души, както и работа с психолози и ерготерапевти. Целта е да се постигне реинтеграция на пълнолетни с психични разстройства.

Престоят в „Св. Рафаил“ е платен. Дневен център за социална рехабилитация и интеграция към защитеното жилище обаче ще осигурява безплатни занимания, поясни Мина Енева.

Изолацията за всички е труден период, но още по-трудна е тя за хората с психични страдания и за децата с аутизъм, подчерта Енева в предаването „Хоризонт до обед“.

Мина Енева смята, че за лицата с психични разстройства у нас трябва да се прави още много. „Те са като че ли най-онеправдани и сякаш обществото най-много им дължи. Това са едни прекрасни хора. Те са изключително невинни. Те просто „светят“, отбелязва тя.

Защитените жилища за хората с психични страдания са много по-малко от нуждите и спрямо всички останали защитени жилища, допълни Мина Енева.  

Цялото интервю може да чуете ТУК.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции